Lockdown

29 oktober 2020

Meer verhalen van Bob

 
De herfst gaat langzaam in totale ‘lockdown’ om plaats te maken voor de komende winter. Een enkele boom of struik laat nog even haar kleurexplosie zien. De wilde wingerd, kronkelend in een paar oude bomen op het monumentale laatste stukje Westeinderdijk, toont me haar dieprode pracht. Mijn bloemistenhart gaat open als ik naar dit bijna verstilde stilleven kijk. Het herinnert mij aan vervlogen tijden van het Aalsmeers bloemencorso. Ik maakte er jarenlang praal- en luxewagens met de mooiste bloemmaterialen voor. De overweldigende schoonheid die ik nu zie, zou het ontwerp kunnen zijn voor een volgende praalwagen. De natuur is de meest waardevolle inspiratiebron voor mij.

Genieten van volgende seizoen

De lagere temperaturen en komende najaarsstormen zullen de laatste blaadjes doen vallen. Het afgestorven blad gaat de bodem voeden voor het volgende voorjaar. In de winter kan ik in het bovenlandengebied genieten van de sterke sculptuurachtige vormen die de knoestige bomen zonder blad laten zien. Daarnaast tonen de kale takken van de berken een fijn kantwerk. Ieder seizoen heeft zijn charme.

Vergaderen voor de winter

Eenden zitten in groepen bij elkaar. Hoe wild en woest zij in het voorjaar bezig waren met het nageslacht, zo tam en relaxt zijn ze nu. Ze bereiden zich voor op de winter, bij elkaar voelen ze zich schijnbaar veiliger. Op de Grote Poel kom ik honderden koeten tegen, druk zwemmend en kibbelend met elkaar. Het is een beetje een onsamenhangend gezelschap. De koeten-gemeenschap is volgens mij aan het vergaderen voor de donkere koude maanden. Ik begrijp niet helemaal waar het over gaat… Even later vliegen zij alle kanten op. De vergadering zal wel opgeschort zijn.

IJsvogeltjes en Vlaamse gaaien

Mijn sloep brengt mij nog even naar het eilandengebied, waar ik het geluk heb dat er een ijsvogeltje langs flitst. Ik ben altijd jaloers op de mooie foto’s van ijsvogeltjes. Mij is het nog nooit gelukt om haar op de gevoelige plaat vast te leggen. Verderop zit een Vlaamse gaai met een eikeltje in zijn bek stil op de tak van een eikenboom. De Vlaamse gaai is net als veel andere vogels nu een wintervoorraad aan het aanleggen. Bewonderenswaardig is het toch dat de natuur zich zo mooi laat leiden door de seizoenen.

Betoverend effect

De wolkenpartijen boven de Poel zijn wild en donker deze dag. De inmiddels laagstaande zon laat de laatste herfstbladeren nog even stralen en zij heeft een betoverend effect op het rustig kabbelend heldere water. Zilvergrijs, zwart, wit… Hoe langer ik naar het glinsterend wateroppervlak kijk, hoe meer kleurnuances er te ontdekken zijn. Een heerlijk ontspannen gevoel maakt zich van mij meester. Wat een rijkdom zijn de Bovenlanden van Aalsmeer!

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd om een column te schrijven in de Nieuwe Meerbode over dit bijzondere gebied. Op de tochten die ik maak in mijn sloep kom ik telkens weer prachtige en bijzondere dingen tegen. Mijn bewondering en verwondering wil ik graag met de lezers delen. Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Vijftig tinten groen

Vijftig tinten groen

Het begon op 23 november 2017. Mijn eerste verhaal over de Bovenlanden van Aalsmeer was geschreven. Op uitnodiging van Stichting De Bovenlanden kreeg ik de kans om verhalen te vertellen over het Westeinderplassengebied. Het schrijven over dit “juweel” van Aalsmeer leek mij leuk en interessant.

Lees meer
Zomer weer voorbij

Zomer weer voorbij

Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen (Gerard Cox). Dit lied brengt mij altijd in vervoering. Na deze warme zomer moeten we nu afscheid nemen van het heerlijk Hollandse buitenleven seizoen.

Lees meer