Flora en fauna in de Bovenlanden

Flora en fauna

Het Aalsmeerse Bovenlandengebied is uniek voor Nederland.

De Aalsmeerse bovenlanden zijn al heel lang in gebruik voor de tuinbouw vanwege de goede veenstructuur van het gebied. De laatste periode is het de trekheestercultuur, voornamelijk seringen maar ook sneeuwballen (Viburnum) en Ilex, die het beeld bepaald.

Meer informatie over de seringencultuur »

Het agrarisch gebruik is verantwoordelijk voor de typische structuur van de bovenlanden met akkers en watergangen.

Krakeend

Krakeend

Het is ca. 10 jaar geleden dat ik het eerste (vermoedelijke) broedpaar krakeenden in Aalsmeer waarnam. Het leuke daarvan was dat ik het spannetje eenden in het gebied van de “Bovenlanden” zag.

Lees meer
Roofvogels boven De Bovenlanden

Roofvogels boven De Bovenlanden

De zomer ligt achter ons en de bomen zijn alweer kaal. Als ik uit het raam kijk, zie ik twee buizerds boven de bomenrij met elkaar spelen in de lucht. De buizerd komt het meest voor boven De Bovenlanden.

Lees meer
Seringen

Seringen

De bovenlanden zijn al heel lang in gebruik voor de tuinbouw door de goede veenstructuur van het gebied. De laatste periode is het de trekheestercultuur, voornamelijk seringen, die het beeld bepaald.

Lees meer
Meerval

Meerval

De Europese meerval was zo goed als uitgestorven in Nederland met uitzondering van een zichzelf instant houdende populatie in de Westeinderplassen. Maar wat maakt dit gebied zo uniek?

Lees meer
Grote zilverreiger

Grote zilverreiger

Anno 2013 zijn enkele honderden broedparen in Nederland. Heden ten dage broeden er ook Grote Zilverreigers in “Botshol”. En daarom kan je in de omgeving het gehele jaar door deze vogel waarnemen.

Lees meer

Word donateur

Voor maar € 27,50 per jaar wordt u donateur. U ondersteunt daarmee onze activiteiten

IJsvogelfonds

Wilt u meer zijn dan een donateur? Bekijk dan de mogelijkheden van het IJsvogelfonds.