Vijftig tinten groen

5 april 2021

Meer verhalen van Bob

Het begon op 23 november 2017. Mijn eerste verhaal over de Bovenlanden van Aalsmeer was geschreven. Op uitnodiging van Stichting De Bovenlanden kreeg ik de kans om verhalen te vertellen over het Westeinderplassengebied.

Het schrijven over dit “juweel” van Aalsmeer leek mij leuk en interessant. Ik dacht in één jaar alle weersomstandigheden, de flora, fauna en het plezier van watersporters te kunnen verbeelden en het werk van de stichting toe te lichten. Maar nee….na inmiddels vijftig groene verhalen, schrijf ik mij vrolijk de vierde lente in, nieuwsgierig naar wat dit nieuwe jaargetijde zal brengen.

De lente van 2021

De natuur verveelt nooit! Ieder jaar is uniek, ieder seizoen heeft nieuwe verrassingen en uitdagingen. Zo ook deze lente. Koeten, futen, eenden, ganzen, zwanen en waterkippen maken hun paringsdans alsof het de eerste keer is. Het nest dat zij gaan bouwen zal weer bijzonder zijn.

Eiken, berken, populieren, elzen en iepen, laten hun schoonheid zien in groei en bloei.

Boten komen, glimmend gepoetst, uit de winterstalling. Op de jachthavens is het een drukte van belang. Iedereen is vrolijk en opgewonden, ze gaan immers hun eerste boottochtje van dit jaar maken. Winterkleding maakt plaats voor luchtige lente-outfits en de zon doet haar best om de witte huid al wat kleur te geven.

Op de recreatie-eilanden wordt hard gewerkt. Hele gezinnen zijn aan het snoeien, wroeten in de aarde, soppen de tuinmeubelen, zodat alles er spic en span uit ziet. Een nieuwe lente begint.

Voorjaarsontdekkingsreis

Onze sloep ligt te wachten op de eerste voorjaarstocht. De water- en dieseltank zijn gevuld en een volle gasfles is aangeschaft, zodat er een lekker kopje koffie of thee kan worden gezet. Ik heb zoals ieder jaar hamam-doeken en kussens gekocht om de nieuwe lente te verwelkomen. De kabelaring en het teakhouten dek zijn om door een ringetje te halen. Een nieuwe rood-wit-blauwe en de rood-groen-zwarte vlag wapperen op de boot in de frisse wind. De spiegelend donkerblauwe romp van de sloep, met de naam en plaats in gouden letters, zorgt voor de finishing touch.

Het is vroeg in de morgen. Een waterig zonnetje laat de Poel glinsteren. Ik start de motor en vaar het wijde water op. Een blauwe lucht met schapenwolkjes en gekwetter van vogels geven mij een rijk gevoel. Langs de oevers aan de overkant zijn watervogels druk bezig hun kraamkamers te bouwen.

Ik raak geïnspireerd door alle nieuwe voorjaarsindrukken. Op het kladblok in mijn hoofd verschijnen krabbels, kreten en aantekeningen.

Genoeg voor een ontdekkingsreis in héél véél tinten groen….

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd om een column te schrijven in de Nieuwe Meerbode over dit bijzondere gebied. Op de tochten die ik maak in mijn sloep kom ik telkens weer prachtige en bijzondere dingen tegen. Mijn bewondering en verwondering wil ik graag met de lezers delen. Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Lockdown

Lockdown

De herfst gaat langzaam in totale ‘lockdown’ om plaats te maken voor de komende winter. Een enkele boom of struik laat nog even haar kleurexplosie zien.

Lees meer
Zomer weer voorbij

Zomer weer voorbij

Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen (Gerard Cox). Dit lied brengt mij altijd in vervoering. Na deze warme zomer moeten we nu afscheid nemen van het heerlijk Hollandse buitenleven seizoen.

Lees meer