Westeinder: Eldorado van de meerval

19 november 2020

Meer verhalen van Bob

 

De Westeinder is van oudsher het grootste binnenmeer van Nederland. (Natuurlijk zijn de randmeren ook meren, maar die zijn veel later gerealiseerd door drooglegging van gedeelten van het IJsselmeer). De Westeinderplas is de belangrijkste leefomgeving van de meerval in Nederland. De vis heeft zich misschien hier wel gevestigd vanwege de grootte van het meer. Onder de Rietlanden, waar donkere dieptes en moddergronden zijn, hebben zij heerlijk warme onderkomens in de winter en koele plekken in de zomer. Het is volgens mij een eldorado op de Poel voor deze vis. De meerval verblijft het liefst zo diep mogelijk onder water en in de zachte modder. Maar hun nieuwsgierigheid brengt ze ook wel eens naar de oppervlakte. Helaas zien ze dan de haakjes met het lokaas van de vissers aan voor een lekker hapje…

Honderden of duizenden

De laatste jaren horen en lezen we steeds meer over de meerval in het water van de bovenlanden. Sportvissers staan regelmatig trots te poseren met een groot exemplaar in de krant. Ook palingvisser Theo Rekelhof vangt regelmatig een meerval in plaats van de overheerlijke paling. Ik sprak twee bevriende binnenvaartschippers bij één van mijn boottochtjes langs de rietlanden van Leimuiden. De mannen hebben al jaren hun vaste stek in deze buurt. Zij vertelden mij dat ze de vorige avond binnen een paar uur drie meervallen hadden gevangen. Twee giganten van ongeveer anderhalve meter en een ‘kleine’ van zestig centimeter. De laatste jaren kijken ze er niet meer van op als er zo’n gigant aan de hengel hangt. De vissers wilden niet overdrijven, maar er moeten er honderden rondzwemmen. Ik weet niet of er ooit een soort telling van de populatie is geweest, maar voor hetzelfde geld zwemmen er wel duizend of meer rond… De meerval is een beschermde vissoort, ze dient altijd weer teruggezet te worden. Het vlees schijnt overigens erg lekker te zijn volgens de heren (hoe ze dat weten begrijp ik natuurlijk niet). De vis heeft geen natuurlijke vijanden, kan zich in alle rust voortplanten en wel tot een lengte van ruim tweeënhalve meter uitgroeien. Exemplaren van twee meter zijn heel normaal.

Het monster van Loch Ness

Om de vele zwemmers onder ons gerust te stellen kan ik je verzekeren dat deze vissen banger zijn voor ons dan wij voor hen. Je hoeft geen angst te hebben voor knabbelende meervallen aan je tenen of andere uitstekende lichaamsdelen… De meerval zal je overdag niet snel zien, zij zijn echte nachtjagers en overdag rusten ze uit in de diepe wateren. Ik schrijf dit niet om je bang te maken, maar… Ik moet toch een beetje denken aan ‘het monster van Loch Ness’…

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd om een column te schrijven in de Nieuwe Meerbode over dit bijzondere gebied. Op de tochten die ik maak in mijn sloep kom ik telkens weer prachtige en bijzondere dingen tegen. Mijn bewondering en verwondering wil ik graag met de lezers delen. Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Vijftig tinten groen

Vijftig tinten groen

Het begon op 23 november 2017. Mijn eerste verhaal over de Bovenlanden van Aalsmeer was geschreven. Op uitnodiging van Stichting De Bovenlanden kreeg ik de kans om verhalen te vertellen over het Westeinderplassengebied. Het schrijven over dit “juweel” van Aalsmeer leek mij leuk en interessant.

Lees meer
Lockdown

Lockdown

De herfst gaat langzaam in totale ‘lockdown’ om plaats te maken voor de komende winter. Een enkele boom of struik laat nog even haar kleurexplosie zien.

Lees meer
Zomer weer voorbij

Zomer weer voorbij

Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen (Gerard Cox). Dit lied brengt mij altijd in vervoering. Na deze warme zomer moeten we nu afscheid nemen van het heerlijk Hollandse buitenleven seizoen.

Lees meer