Ilex is ontzettend bovenlanden

19 augustus 2020

Meer verhalen van Bob

Ilex hoort absoluut bij de kerst en is ontzettend bovenlanden. Ik ben er gek op en als ik in de zomer langs de akkers vaar en de groene bessen zie, begin ik al te genieten. In het najaar, wanneer ze rood zijn en nog vol blad, weet ik dat het goed komt en er met de kerst weer mooie ilex is. De meeste mensen noemen ze rode bessen. Vroeger was hulst populair, maar dat was meer blad dan bes. De Ilex verticillata waar we het hier over hebben wordt in Aalsmeer Oost en aan de Uiterweg nog volop gekweekt. De kale takken met de helderrode bessen komen prachtig uit in bloemstukken, maar ook in een vaas. Ze zijn bovendien wel een maand houdbaar, als je ze maar niet boven de verwarming zet. Het helpt trouwens om ze af en toe met water te besproeien, dan blijven ze lekker fris en fruitig. Het is dus niet zo gek dat ze steeds populairder worden.

Ilex in het bovenlandengebied

In Aalsmeer wordt al heel lang Ilex gekweekt. Vochtige grond is een absolute voorwaarde en die hebben we in het bovenlandengebied genoeg. Ze passen goed bij de teelt van seringen en sneeuwballen op akkers van veengrond. Ze zijn bovendien goed winterhard, een Ilex krijg je er niet zomaar onder. Daar houd ik wel van. Karlo Buis kweekt prachtige Ilex en praat er met passie over. De takken moeten op het juiste moment geknipt worden. Als je iets te laat bent, groeien de takken door, maar niet de bessen. Dat wil Karlo niet, mooie volle rode bessen, daar gaat het om. Een bos van de beste kwaliteit weegt vijf kilo en dat komt door de vracht rode bessen. In het algemeen duurt het twee jaar voordat de takken weer afgeknipt kunnen worden. De planten groeien ook zonder bemesting dan weer hard door en de takken kunnen een lengte krijgen van wel 150 cm. Er zijn wel bijen nodig om de vrouwtjes struiken te bevruchten. Daar groeien de rode bessen aan, de mannetjes struiken blijven groen.

Geen Kerst zonder Ilex

Stichting De Bovenlanden Aalsmeer zorgt er voor dat percelen land van kwekers die in de laatste 20 jaar gestopt zijn, behouden zijn gebleven als teeltland of cultuurland zoals ook wel gezegd wordt. Ik denk dat de teelt van Ilex in Aalsmeer weer een periode van groei tegemoet gaat. Zowel in Oost als aan de Uiterweg worden er landjes gepacht van de stichting voor de Ilexteelt. Ik vind het wel belangrijk dat dit zo gebeurt. Karlo huurt bijvoorbeeld meerdere percelen van De Bovenlanden voor zijn Ilex. Ik kan me geen kerst voorstellen zonder die in Aalsmeer gekweekte rode bessen.

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd om een column te schrijven in de Nieuwe Meerbode over dit bijzondere gebied. Op de tochten die ik maak in mijn sloep kom ik telkens weer prachtige en bijzondere dingen tegen. Mijn bewondering en verwondering wil ik graag met de lezers delen. Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Vijftig tinten groen

Vijftig tinten groen

Het begon op 23 november 2017. Mijn eerste verhaal over de Bovenlanden van Aalsmeer was geschreven. Op uitnodiging van Stichting De Bovenlanden kreeg ik de kans om verhalen te vertellen over het Westeinderplassengebied. Het schrijven over dit “juweel” van Aalsmeer leek mij leuk en interessant.

Lees meer
Lockdown

Lockdown

De herfst gaat langzaam in totale ‘lockdown’ om plaats te maken voor de komende winter. Een enkele boom of struik laat nog even haar kleurexplosie zien.

Lees meer