Sering is Cultureel Erfgoed

19 augustus 2020

Meer verhalen van Bob

Wie had kunnen denken dat onze koning deze rubriek ook leest? Na mijn vorige stukje over de Ilex bessen stond bij de kersttoespraak van de Koning een mega groot boeket van misschien wel 200 takken Ilex te schitteren naast hem. Ik zag alleen het kaartje met groeten uit Aalsmeer er niet aan hangen. Maar het was een prachtig gezicht. Misschien kunnen we voor de volgende kersttoespraak een gigantisch boeket seringen regelen maar dan wel met een ‘Groeten uit Aalsmeer’ kaartje.

Een heester uit de Olijffamilie

Ik ga het deze keer hebben over de Sering oftewel Syringa, een Heester uit de Olijffamilie. Als ik in het voorjaar en de zomer door onze prachtige bovenlanden vaar, geniet ik altijd net zoveel van de seringenakkers als de Ilex-akkers. Ik heb jaren met Piet de seringenkweker samen gewoond en onze woonark lag midden tussen de seringen. Het verschil tussen de teelt van seringen en Ilex zit niet in de eveneens tweejarige teelt. Het werk is veel intensiever. De ilex blijft gewoon op het land en wordt daar ook geoogst. De sering wordt in de zomer rondom de kluit los gestoken, waardoor de plant het moeilijk gaat krijgen en deze bloemknoppen gaat aanmaken. In het najaar worden de seringenstruiken met de tuindersvlet naar de kassen gehaald waar het wel boven de 30 graden is, om zo de bloei te bevorderen. Er wordt veel gesproeid omdat de sering gek op natte voeten is. Na een aantal weken komt de sering in bloei en is klaar voor de oogst. De kale struiken worden dan in het voorjaar weer terug gepoot op de natte bovenlandenakker om na twee jaar weer dezelfde behandeling te ondergaan.

De herfst laat niet lang meer op zich wachten

De laatste jaren zie je in het najaar de trekbare seringen vaak al met kluit en al op het land liggen en afgedekt met stro. Dit systeem is ervoor om de sering nog vroeger te kunnen oogsten. In het donker gaat de struik sneller bloemknop vormen. Op mijn bijna dagelijks vaartochtje door de Bovenlanden ervaar ik dan dat de herfst niet lang meer op zich laat wachten.

Pure romantiek is het voor mij. Een seringenstruik kan heel oud worden. Hoe grilliger de takken, hoe ouder de struik. Ik ben als bloemist ook altijd gek op de oude dode takken. In bloemwerk is het een ware schoonheid. Klaas Joren is een kweker die bekend staat om zijn vroeg bloeiende seringen. Ik vroeg hem naar de mogelijkheid om met kerst seringen in huis te hebben. “Dat is niet zo eenvoudig en het resultaat is vaak dat er minder bloemen op een steel komen. Maar, waar een wil is, is een weg!” De kwekers hebben een onzeker bestaan.

Verdwijnt deze unieke teelt uit Aalsmeer?

De laatste paar jaar zijn de opbrengsten wel verbeterd, maar de verwachting is dat van de huidige 19 kwekers op termijn er misschien de helft zal overblijven. Veel opvolgers die in dit vak willen zijn er niet meer. Daarom ben ik ook zo trots op de Bovenlanden club. De Bovenlanden koopt percelen op van de stoppende kwekers en verpacht ze weer aan de kwekers die wel doorgaan met dit zware maar mooie vak. Een unieke teelt die we niet mogen verliezen. Zonder de inzet van de Bovenlanden zouden de akkers snel in handen kunnen vallen van toeristen die daar weekend eilandjes van maken Het zou zonde zijn wanneer deze mooie nostalgie verloren gaat. Stichting De Bovenlanden heeft als een van haar doelen om de sering als cultureel erfgoed voor Aalsmeer te behouden. Dus koning Willem Alexander, bij uw volgende kersttoespraak seringen?

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd om een column te schrijven in de Nieuwe Meerbode over dit bijzondere gebied. Op de tochten die ik maak in mijn sloep kom ik telkens weer prachtige en bijzondere dingen tegen. Mijn bewondering en verwondering wil ik graag met de lezers delen. Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Vijftig tinten groen

Vijftig tinten groen

Het begon op 23 november 2017. Mijn eerste verhaal over de Bovenlanden van Aalsmeer was geschreven. Op uitnodiging van Stichting De Bovenlanden kreeg ik de kans om verhalen te vertellen over het Westeinderplassengebied. Het schrijven over dit “juweel” van Aalsmeer leek mij leuk en interessant.

Lees meer
Lockdown

Lockdown

De herfst gaat langzaam in totale ‘lockdown’ om plaats te maken voor de komende winter. Een enkele boom of struik laat nog even haar kleurexplosie zien.

Lees meer