Mosselen in het Aalsmeerse watergebied

Bob van den Heuvel

}

19 augustus 2020

Na mijn eerste verhaaltje over kluchten en bovenland in Aalsmeer, heb ik leuke reacties gekregen. In de tweede aflevering ga ik het hebben over mosselen in het Aalsmeerse watergebied. Ik weet niet of het jullie ook opgevallen is, maar de laatste tijd is het water helderder geworden. Kijk maar eens vanaf de brandweersteiger bovenaan de Zwarteweg in het water, dan kijk je zo op de bodem. Dat komt door de quaggamossel. Dat is geen grap, we hebben al veel langer driehoeksmosseltjes, maar de quaggamosselen zijn er bij gekomen. Ze komen beide oorspronkelijk uit het Zwarte Zeegebied. Ze hebben dus een lange reis achter de rug.

Wat is de quaggamosssel

De quaggamosssel is vernoemd naar de quagga en dat is een uitgestorven zebrasoort. Ik noem ze hier verder maar even zebramosselen, dat klinkt beter vind ik. Ze hebben de eigenschap dat ze snel groeien. Kou deert ze niet. Ze nemen vooral algen uit het water op, zelfs blauwalg lusten ze wel. Daardoor wordt het water helderder en dat zorgt er voor dat waterplanten (weer) gaan groeien. Dat zijn goede zaken, maar het moet niet teveel worden. Heel helder water zonder voedingsstoffen is niet goed voor de vissen bijvoorbeeld. En teveel en te grote waterplanten in de schroef van je bootje is ook niet echt handig.

De zebramosselen kom je in grote getale tegen wanneer je een boot hebt en die uit het water hijst. Dan zie je hele klonten aan de onderkant van de boot geplakt. De zebramosselen hechten namelijk makkelijk aan harde en gladde oppervlakken. Laatst las ik dat Nederlandse schepen van de VOC in de 17de en 18de eeuw zo langzaam voeren door enorme hopen mosselen aan de bodem. Ook op het deel van beschoeiingen van land dat onder water zit, kan je behoorlijke aantallen aantreffen. Het is dus niet zo moeilijk om grote aantallen zebramosselen te verzamelen. Voor de horeca ondernemers die nu denken dat ze een pannetje zebramosselen op hun menu kunnen zetten, heb ik slecht nieuws. Ze zijn niet te vreten en slecht voor je gezondheid. Dat komt door de stofjes die ze opgenomen hebben zoals metalen, pcb’s en bacteriën.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland houdt de kwaliteit van het water in ons gebied in de gaten. Ze volgt de ontwikkeling van de zebramossel. Het staat vast dat het water al schoner geworden is. Samen met Stichting De Bovenlanden Aalsmeer worden er enkele projecten in de Westeinderplassen uitgevoerd om de waterkwaliteit op peil te houden en te verbeteren. Toch mooi dat zoiets gebeurt.

Bob van den Heuvel

Stichting de Bovenlanden heeft mij gevraagd mijn enthousiasme voor dit gebied te delen met de lezers van de Nieuwe Meerbode en ik doe dat graag. Ik vertel jullie over allerlei interessante ditjes en datjes.Laat mij gerust weten wat je er van vindt. Je kan reageren naar bob@bovenlanden.nl
Zomer weer voorbij

Zomer weer voorbij

Herfst verkleurt weer langzaam alle bomen (Gerard Cox). Dit lied brengt mij altijd in vervoering. Na deze warme zomer moeten we nu afscheid nemen van het heerlijk Hollandse buitenleven seizoen.

Lees meer
Zinderende zomerhitte

Zinderende zomerhitte

Augustus heeft zich van zijn beste kant laten zien, een lange hittegolf met zwoele nachten. De rijkdom van de Westeinderplassen met zijn bovenlanden is van onschatbare waarde.

Lees meer
IJsvogels

IJsvogels

Een blauwe flits over het water. Zo groot als een spreeuw, grote kop en lange dolkvormige snavel. Dat was een ijsvogel. In het bovenlandengebied kom je ze dus tegen, ze vinden het daar prettig.

Lees meer