Wat is de quaggamosssel
De quaggamosssel is vernoemd naar de quagga en dat is een uitgestorven zebrasoort. Ik noem ze hier verder maar even zebramosselen, dat klinkt beter vind ik. Ze hebben de eigenschap dat ze snel groeien. Kou deert ze niet. Ze nemen vooral algen uit het water op, zelfs blauwalg lusten ze wel. Daardoor wordt het water helderder en dat zorgt er voor dat waterplanten (weer) gaan groeien. Dat zijn goede zaken, maar het moet niet teveel worden. Heel helder water zonder voedingsstoffen is niet goed voor de vissen bijvoorbeeld. En teveel en te grote waterplanten in de schroef van je bootje is ook niet echt handig.
De zebramosselen kom je in grote getale tegen wanneer je een boot hebt en die uit het water hijst. Dan zie je hele klonten aan de onderkant van de boot geplakt. De zebramosselen hechten namelijk makkelijk aan harde en gladde oppervlakken. Laatst las ik dat Nederlandse schepen van de VOC in de 17de en 18de eeuw zo langzaam voeren door enorme hopen mosselen aan de bodem. Ook op het deel van beschoeiingen van land dat onder water zit, kan je behoorlijke aantallen aantreffen. Het is dus niet zo moeilijk om grote aantallen zebramosselen te verzamelen. Voor de horeca ondernemers die nu denken dat ze een pannetje zebramosselen op hun menu kunnen zetten, heb ik slecht nieuws. Ze zijn niet te vreten en slecht voor je gezondheid. Dat komt door de stofjes die ze opgenomen hebben zoals metalen, pcb’s en bacteriën.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland houdt de kwaliteit van het water in ons gebied in de gaten. Ze volgt de ontwikkeling van de zebramossel. Het staat vast dat het water al schoner geworden is. Samen met Stichting De Bovenlanden Aalsmeer worden er enkele projecten in de Westeinderplassen uitgevoerd om de waterkwaliteit op peil te houden en te verbeteren. Toch mooi dat zoiets gebeurt.